Nie marnuj jedzenia i pieniędzy! Poznaj 5 głównych zasad ich oszczędzania
Artykuł (orginał pod tym linkiem ) umieszczony za zgodą autora Dagmara Sudoł
Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że w Polsce przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca do śmieci żywność o wartości ponad 2,5 tys. zł rocznie! Dlaczego? Główne powody to przegapienie terminu ważności, kupowanie zbędnych produktów oraz gotowanie zbyt dużych porcji. Istnieją jednak proste i sprawdzone sposoby, żeby to zmienić. Poznaj je!
Polacy rocznie marnują ponad 9 mln ton jedzenia. Nie robi to na tobie wrażenia? A gdyby tak przeliczyć to na pieniądze? Kwota moglaby być niewyobrażalnie duża. Żywność jest zbyt ważna, żeby tak po prostu ją wyrzucać. Nawet niewielkie zmiany w podjeściu do zakupów i przygotowywania posiłków sprawią, że będziesz jeść zdrowiej, oszczędzisz pieniądze i nie zmarnujesz jedzenia. O tym, jakich zasad powinieneś przestrzegać, przeczytasz poniżej.
Dlaczego marnujemy jedzenie?
Jak wynika ze statystyk co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Jestem jednak przekonana, że problem dotyczy każdego z nas! Spójrz prawdzie w oczy. Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić przeterminowany jogurt czy marchewkę, która zalegała na dnie szuflady w lodówce i nie nadawała się już do zjedzenia? A może wyrzuciłeś kanapkę, którą zabrałeś ze sobą do plecaka? Mój prywatny rachunek sumienia pozwolił mi na wyciągnięcie niechlubnego wniosku. Nieświadomie marnuję mnóstwo jedzenia, ale tracę również sporo pieniędzy. Co jest tego powodem?
Do głównych przyczyn należą:
- przegapienie terminu ważności produktu,
- niewłaściwe przechowywanie, w konsekwencji szybkie psucie się produktu,
- zbyt duże porcje posiłków,
- za duże zakupy, brak przygotowywania listy niezbędnych produktów.
Sam fakt, że kupujemy więcej niż potrzebujemy jest jednym ze skutków zakazu handlu w niedzielę.
Co wyrzucamy najczęściej?
Najwięcej marnujemy pieczywa, warzyw oraz wędlin. Dlatego, jeżeli wolisz kupić świeżą bułkę w drodze do pracy, zastanów się czy nie opłaca się bardziej zjeść tej, która została ci z wczoraj, wykorzystując do niej pozostawioną w lodówce końcówkę pomidora? Taniej i zdrowiej!
Wyrzucamy równie dużo produktów, które mają krótką datę ważności np. owoce czy nabiał. Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste. Kupuj ich mniej! Gdy wykorzystasz już wszystko, zrobisz zakupy ponownie. Towar będzie świeży i założę się, że zjesz go chętniej.
Poniższa grafika pokazuje co jeszcze wyrzucamy najczęściej.
Źródło: www.bankizywnosci.pl
5 zasad, które pomogą ci uniknąć marnowania jedzenia i pieniędzy
Jedzenie to pieniądz, parafrazując słynne powiedzenie. Dlaczego nie wyrzucisz 10 zł do śmietnika, a przeterminowane jogurty czy wczorajszy obiad już tak? Żeby uniknąć takich sytuacji, albo całkowicie wyeliminować je ze swojego życia zacznij stosować poniższe zasady.
Przygotuj listę zakupów
Jeżeli większe zakupy robisz raz w tygodniu, przygotuj w widocznym miejscu kartkę i dopisuj do listy to co powinieneś kupić. Możesz też poświęcić kilka minut przed wyjściem na zakupy. Wygodnym rozwiązaniem są aplikacje, dzięki którym możesz przygotować listę zakupów w swoim telefonie, udostępnić drugiej osobie i edytować w każdej chwili. Zajrzyj do lodówki i sprawdź, co tak naprawdę jest ci potrzebne. Unikniesz w ten sposób chaotycznego biegania po sklepie i kupowania wszystkiego co akurat rzuci ci się w oczy. Oszczędzisz czas, pieniądze i oczywiście jedzenie.
Kontroluj datę ważności
Sprawdzaj systematycznie daty ważności produktów, które znajdują się w twojej lodówce. Gdy zauważysz, że termin powoli się kończy, wykorzystaj je. Zwróć też uwagę na fakt, że daty wskazane przez producentów są orientacyjne. Nawet, gdy zjesz ser, którego termin przydatności do spożycia minął wczoraj nie musisz obawiać się od razu, że wylądujesz na izbie przyjęć najbliższego szpitala. Równie dobrze może zdarzyć się też tak, że jedzenie zepsuje się przed wskazaną datą. Zastanów się wtedy, czy np. było dobrze przechowywane. Warto zawsze samodzielnie ocenić czy jedzenie nie jest zepsute. Jeżeli jego zapach, kolor czy smak nie budzi twoich wątpliwości to z pewnością możne je jeszcze zjeść.
Wykorzystaj resztki produktów
Ugotowałeś za dużo makaronu? A może został ci niedzielny rosół? To świetnie! Możesz wykorzystać te produkty na kolejny obiad. Pomidorowa na rosole to dla wielu z nas poniedziałkowy standard, a makaron z warzywami z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem na zdrowe i smaczne drugie danie. Wystarczy pomyśleć, albo poszukać inspiracji w internecie, żeby nie marnować żywności.
Zacznij mrozić
Mrożenie to dobry pomysł, gdy przygotowałeś zbyt dużą porcję obiadu. Zaletę tego rozwiązania docenisz, również, gdy wrócisz zmęczony z pracy i nie będziesz miał siły na gotowanie!
Podziel się
A co jeśli nie masz pomysłu co zrobić z nadmiarem jedzenia lub wieloma zbędnymi produktami w twojej kuchni, które niebawem nie będą nadawały się do spożycia? Podziel się! Masz wiele możliwości. Jedną z nich jest przekazanie jedzenia do jadłodzielni. Znasz schorowaną starszą osobę, która mieszka w twojej okolicy? Może warto zaprosić ją na obiad? To miły gest i nie będziesz miał poczucia zmarnowania produktów i pieniędzy.